Jdi na obsah Jdi na menu

Aleš Hrdlička a lidské rasy

5. 6. 2012

Aleš Hrdlička

  Aleš Hrdlička byl český antropolog a lékař.

Narodil se 30.března 1869 v Humpolci jako Alois Hrdlička,později si změnil jméno. Byl prvním ze sedmi dětí. Už od malička byl nadaný. Základní vzdělání mu dala matka Karolína a poté byl přijat na obecnou školu. Toužil po gymnáziu, ale ve 13 letech se s rodiči přestěhovali do New Yorku, kde jeho otec dostal skvělou pracovní nabídku. Nakonec však nastoupil do továrny na doutníky, kde mu Aleš pomáhal. Po večerech navštěvoval kurzy angličtiny. V osmnácti letech chtěl nastoupit na obchodní školu podle přání otce, ale těžce onemocněl(tyfus, zápal plic, pohrudnice). Během pobytu v nemocnici,kde sledoval práci lékařů se rozhodl, že bude studovat medicínu. V tom mu pomohl jeho ošetřující lékař.

 V roce 1889 se dal zapsat na newyorský ústav Eclectic Medical College a již v roce 1892  jako první mezi kolegy graduoval a zahájil v New Yorku  v roce 1894 krátkou lékařskou praxi. Přitom studoval na newyorské Homeopatic College a roku 1894 se podrobil ostatním lékařským zkouškám v Baltimoru. Nastoupil do ústavu pro mentálně postižené v Middletownu,kde se setkal s antropometrií (tělesné měření člověka). To rozhodlo o jeho dalším životě.  

  Když vystudoval vysokou školu pracoval v úřadě antropologického poradce ve Státním patologickém ústavu v New Yorku, kde bádal.

  Zemřel 5.září 1943 ve Washingtonu D.C., USA.   

 

225px-ales_hrdlicka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Lidské rasy

Lidská rasa je skupina lidí kterou spojuje dlouhodobý vývoj, v jehož průběhu se vlivem rozdílného prostředí vytvořily shodné morfologické a fyziologické znaky ( barva pleti, barva a tvar vlasů , očí , rysi tváře , tvar lebky , nosu atd … ) . Rasová klasifikace má široké spektrum využití , zejména v bio medicíně ( kde existují léky použitelné pouze pro Afroameričany ) , v kriminologii, kde se používá v popisu pachatele, a ve forenzní antripologii kde odborníci dokáži jasně rozlišit mezi negroidní a kaukazoidní,  po případně mongoloidní lebkou.

Mongoloidní – Žlutá či asijsko-americká rasa, typ či plemeno , kam patří lidé označování jako asiaté a Indiáni či žlutí je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu východní Asie a Ameriky. Znaky Mongolů – rovné černé nebo velmi tmavé vlasy, šikmé černé oči, světlá až snědá plet, slabé tenciarní tělesné ochlupení a malí vzrůst. Často je přítomen epikantus (oční záhyb). Rasa pochází z území dnešní Číny např.: Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši, Polynésané a také američtí Indiáni a Eskymáci.

vietnamec.jpg


 

 

 

 

 

 

-  Europolidní – bílá či kavkazská rasa, patří sem lidé označovaní pro lidi typově podobní původnímu obyvatelstvu Evropy. Znaky : světlé zbarvení kůže, úzký a často vystupující nos, úzký nebo středně široký obličej s poměrně úzkými rty dobře vyvinuté ochlupení a mírně vlnité vlasy.

hot-beautiful_mensi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 -  Negroidní – Lidé označováni jako černoši, lidi typově podobní původnímu obyvatelstvu střední a jižní Afriky. Znaky – tmavé oči , tmavé kudrnaté vlasy, vypouklé čelo, velké rty, široký nos.

afa0019f73_73663401_o2.jpg